Médium fotografie ve výtvarné výchově na prvním stupni základní školy. - Šedivá, Adéla (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá zařazením fotografie do projektové výuky na 1. stupni základní školy. V teoretické části jsou obsaženy podrobné informace a poznatky z historie i filozofie fotografie, které určují postoj pedagoga k fotografii samotné. Tyto informace jsou nezbytné pro správný přístup k tvorbě výukového projektu. Praktická část obsahuje konkrétní podobu výukového projektu ?Fotografie a my? pro žáky 5. tříd základní školy. Výukový projekt se opírá o Rámcový vzdělávací program pro základní školy, v oblasti Umění a kultura, ve vzdělávací oblasti Výtvarná výchova. Projekt ?Fotografie a my? je sestaven ze sedmi vyučovacích jednotek. Ze samotné realizace projektu vyplynula i doporučení pro pedagogickou praxi.
Photography in the art education on primary school
Keywords: výtvarná výchova; projektová výuka; fotografie; mediální pedagogika; tematická řada; vizuální gramotnost; art educational; tutorial project; photography; media education; thematic series; visual literacy