Specifika ošetřovatelské péče o pacienta s výživovu stomií. - Musilová, Klára (Jihočeská univerzita, 2017)
Hlavním cílem práce bylo zmapovat specifika ošetřovatelské péče o pacienta s výživovou stomií. V návaznosti na tento cíl byly stanoveny tři výzkumné otázky. První výzkumná otázka byla zaměřena na zmapování ošetřovatelské péče o pacienta před zavedením výživové stomie. Druhá výzkumná otázka se zabývala ošetřovatelskou péči o pacienta během zavádění výživové stomie a poslední třetí otázka si kladla za cíl zjistit jaká je ošetřovatelská péče o pacienta po zavedení výživové stomie. Empirická část bakalářské práce byla zpracována prostřednictvím kvalitativního výzkumného šetření, které bylo provedeno formou polostrukturovaného rozhovoru. Polostrukturovaný rozhovor byl členěn na tři části. První část byla zaměřena na základní identifikační údaje, druhá část se věnovala perkutánní endoskopické gastrostomii a třetí část perkutánní endoskopické jejunostomii. Získané výsledky byly zpracovány metodou otevřeného kódování technikou "tužka papír". Výzkumný soubor tvořily všeobecné sestry pracující na neurologickém, gastroenterologickém, standartním interním oddělení a interní jednotce intenzivní péče v Nemocnici České Budějovice a na oddělení dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče v Nemocnici Třebíč. Výsledky práce jsou členěny do jednotlivých kategorií, kterými jsou: založení výživových stomií, bezprostřední ošetřovatelská péče o výživové stomie po založení, ošetřování výživových stomií, podávání tekutin do výživových stomií, podávání výživy do výživových stomií, podávání léků do výživových stomií, zaznamenávání péče do dokumentace a edukace pacienta o výživových stomií. Práce poskytuje celkový pohled na problematiku ošetřovatelské péče o pacienta s výživovou stomií. Na základě výsledků práce bude vytvořena brožura obsahující základní informace o péči o pacienty s výživovými stomiemi, která bude určena především sestrám.
Specifics of nursing care for a patient with nutritional stoma.
Keywords: Enterální výživa; výživové stomie; perkutánní endoskopická gastrostomie; perkutánní endoskopická jejunostomie; ošetřovatelská péče; Enteral nutrition; nutritional stoma; percutaneous endoscopic gastrostomy; percutaneous endoscopic jejunostomy; nursing care