Irrigografie a endoskopie tlustého střeva - současné diagnostické možnosti a specifika využití - Rutter, Bořivoj (Jihočeská univerzita, 2007)
Irrigografie a endoskopie tlustého střeva - současné diagnostické možnosti a specifika využití Hlavním tématem této práce je popis současné situace u irrigoskopického a kolonoskopického vyšetření. Cílem je určit specifické indikace k užití jedné z těchto metod, nebo případně metod obou. Velmi rychlý růst moderních radiodiagnostických metod a rozšiřující se možnosti při zobrazování lidského těla jsou velmi slibné. Tyto moderní diagnostické metody jsou : počítačová tomografie / CT / a její modifikace, magnetická rezonance / MR / a její modifikace, endosonografie / EUS / a inovovaný ultrazvuk /3D US, Dopplerovské vyšetření atd. /. Jedinečná duální modalita PET/CT, která popisuje anatomii, funkci a také aktivitu orgánů v břišní dutině a jiných částech těla. Tato metoda je schopná pracovat s dobrým rozlišením, srovnatelným s MR i CT. Přes nákladnost těchto moderních metod pro každodenní použití, je potřeba hledat jejich místo mezi radiologickými metodami. Metody nyní drahé, mohou být v blízké budoucnosti levnější a dostupnější. Zároveň to ale přináší větší tlak na na odůvodněný výběr mezi vyšetřeními, vhodnými ke stanovení přesné diagnózy. Čistě ekonomický přístup někdy postrádá logiku. Další částí této práce je shrnutí irrigoskopií a kolonoskopií, které byly provedeny během pěti let na našem radiologickém a gastroenterologickém oddělení. Představuji nejčastější radiodiagnostické nálezy, získané irrigoskopií, v percentuálním přehledu. Informace jsem shromažďoval z běžně dostupných zdrojů, a tak v případě kolonoskopie představuji pouze kvantitativní shrnutí, způsobené neexistencí dalších dat. Na závěr bych rád podotkl, že irrigoskopie stále zůstává pro specifické indikace metodou první volby. Osudy irrigoskopie a kolonoskopie budou odlišné. Irrigoskopie je handicapovaná relativně vysokou úrovní radiační zátěže, a to je šance pro kolonoskopii s její nulovou radiační zátěží. Kolonoskopie může sloužit jako doplňující vyšetření k novým modalitám, nebo jako samostatné vyšetření s velkou výhodou - možností biopsie. Možná, že v bízké budoucnosti CT a MR a klasická kolonoskopie eliminují irrigoskopii.
Irrigoscopy and endoskopy of colon - present - day diagnostic coverage and specifics of utilization
Keywords: Irrigoskopie; Kolonoskopie; Charakteristika souboru; Pravděpodobný vyšetřovací algoritmus; Endosonografie; Kolonografie / MR; CT /; Pozitronová emisní tomografie s CT / PET/CT /; Multidetektorová výpočetní tomografie / MSCT /; Irrigoscopy; Colonoscopy; Characteristics of the group; Probable algorithm of the examinations; Endosonography / EUS /; Colonography / MR; CT /; Positron emission tomography with CT / PET/CT /; Multidetector computer tomography