Výběr optimálního produktu životního pojištění pro vybraného klienta - Kulasová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2020)
V dnešním světě lidé musí čelit mnoha rizikům a různým nečekaným situacím. V životě často neneseme odpovědnost jen sami za sebe, ale i za své blízké (partner, děti, rodiče atd..), proto je vhodné se proti možným rizikům chránit. Nikdy totiž nevíme, co se nám může přihodit. I když si to nechceme přiznat, tak ve chvíli, kdy to nejméně čekáme, může být náhodou ohrožen nejen náš majetek, ale v horším případě i zdraví nebo dokonce život. Pro případ, kdy se riziko stane skutečností, je vhodné, aby byl člověk řádně zajištěn. Pojištění sice nemůže snížit daná rizika, ale můžeme díky němu zmírnit důsledky, které s sebou vznik škody na zdraví či majetku přinese. Ke krytí již zmíněných rizik se nejčastěji využívají produkty životního pojištění. Musíme si uvědomit, že každý člověk je jedinečný a jeho očekávání od pojištění se mohou lišit. To se vždy promítne do výběru vhodného produktu životního pojištění. Není pravidlem, že produkt, který je vhodný pro někoho v našem okolí, musí být vhodný i pro nás, proto je dobré vybírat optimální produkt opravdu pečlivě. Optimální produkt životního pojištění byl vybírán pomocí vícekriteriálního hodnocení variant - metodou váženého součtu. Na základě rozhovorů s klienty byla stanovena základní kritéria pro výběr optimálního produktu. Váhy jednotlivých kritérií byly stanoveny dle metody pořadí. Na základě vícekriteriálního hodnocení byla klientovi doporučena optimální nabídka pojištění dle jeho daných kritérií. Varianty budou seřazeny dle výsledků od nejlepší po nejhorší.
Choice of the Optimal Product Life Insurance for the Chosen Client
Keywords: životní pojištění; metoda váženého součtu; vícekriteriální hodnocení variant; pojištění; metoda pořadí; pojišťovna; life insurance; insurance company; insurance; polycriterial evaluation of variants; method of order