Příjmení a jména po chalupě v obci Proseč pod Ještědem - Susková, Andrea (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato diplomová práce je zaměřena na antroponomastický výzkum příjmení a jmen po chalupě v oblasti Podještědí, konkrétně v obci Proseč pod Ještědem. Cílem práce byla analýza původu jmen po chalupě dle čísel popisných a rovněž zpracování příjmení vyskytujících se na daném území od 18. století, a to především z etymologického hlediska. Primárním zdrojem pro rozbor byly místní kroniky - Pamětní kniha obecní Františka Havlíka (1922) a Pamětní kniha obce Proseč pod Ještědem Josefa Škody (1934). Záměrem této práce bylo doložit, že jsou zde tzv. "příslipky" živé a početné, a následně popsat, jaké typy příjmení a jmen po chalupě se zde užívaly a užívají.
Surnames and "cottage-derived" names in the village of Proseč pod Ještědem