Sochařský portrét - keramická prořezávaná hlava - zármutek - Dolanová, Petra (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomovou práci jsem pojala částečně jako výsledek toho, co jsem se ve škole naučila, ale především úvahou nad tím, jakou změnou jsem prošla, jak teď vnímám svět. Praktická část je výsledkem mých současných sochařských a keramických tendencí, ke kterým jsem se dopracovala a hlavně obsahuje problematiku zármutku, které se staly terčem mého tématu. Na začátku jsem si položila tři jednoduché otázky(CO?, PROČ?, JAK?). Z nich jsem rozvinula několik dalších kapitol, které se dotýkají mě, jako tvůrce diplomové práce , ale také obecných přístupů a teorií. V nich rozebírám například důvod výběru zvoleného tématu, souvislost mezi osobností a tvorbou, různé pohledy na umění( funkce, možnosti využití) a upozorňuji na to, jak vše souvisí se vším.
SCULPTURAL PORTRAIT- CERAMIC SLASHED HEAD - GRIEF