Zajišťovací instituty v civilním právu - Marýšková, Nikola (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce je zaměřena na téma Zajišťovací instituty civilního práva a zabývá se především smluvní pokutou, ručením, zástavním právem a zajišťovací směnkou. Práce je rozdělena na kapitoly a podkapitoly. Po úvodu následuje literární rešerše, která obsahuje charakteristiku závazkového právního vztahu a vymezení základních pojmů z oblasti závazkového práva. Ve druhé části literárního přehledu jsou představeny vybrané zajišťovací instituty uplatňované v českém právu. Jednotlivé podkapitoly komparativní části této bakalářské práce jsou věnovány porovnání zajišťovacích prostředků uvedených v literární rešerši z hlediska právní úpravy účinné před 1. 1. 2014 a po tomto datu. Na danou problematiku navazuje část praktická, v níž je zpracován postup účtování smluvních pokut i úroků z prodlení. Tato kapitola se zabývá také vymezením směnek z hlediska účetnictví, jejich zaúčtováním a vyhotovením směnky vlastní a směnky cizí.
Security Institutes of Civil Law
Keywords: zajišťovací instituty; smluvní pokuta; ručení; zástavní právo; směnka; security institutes; contractual fine; surety; lien; bill of exchange