Role rodiny v rozvoji čtenářské dovednosti - Volfová Žáková, Magdaléna (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá rolí rodiny v rozvoji čtenářské dovednosti u dětí mladšího školního věku. V teoretické části specifikuje a rozlišuje základní pojmy čtenářská kompetence, čtenářská dovednost a čtenářství. Dále je vymezena předčtenářská a čtenářská gramotnost a jejích pět složek. Práce rovněž čtenáře seznamuje s pojmem rodina z pohledu generačních změn, aktuálních problémů a postojů ke čtenářství. Nastíněno je několik realizovaných projektů na podporu čtenářství v České republice. Formou smíšeného kvantitativně kvalitativního výzkumu je zjišťováno, zda a jakým způsobem dochází k rozvoji čtenářské dovednosti v kontextu rodinného prostředí, ve kterém dítě vyrůstá. Zvláštní pozornost je věnována vztahu mezi výchovou dítěte v trvalé péči jednoho z rodičů nebo ve střídavé péči obou rodičů a rozvojem čtenářské dovednosti.
Role of the family on reading skills
Keywords: Čtenářská kompetence; čtení čtenářská dovednost; čtenářství; předčtenářská gramotnost; čtenářská gramotnost; rodina.; Reader's proficiency; reading-reader's skills; reading; pre-reader's literacy; reader's literacy; family.