Ernest Hemingway's Fiesta, Francis Scott Fitzgerald's The Great Gatsby and the Development of Femininity and Masculinity in the 1920s - Krejzlová, Anna (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem této diplomové práce je analýza postav z amerických románů The Great Gatsby (1925) Francise Scotta Fitzgeralda a Fiesta (1926) Ernesta Hemingwaye, s hlavním zaměřením na ženské postavy. Nejdříve se práce pokusí popsat historicky kontext obou děl, který je, mimo jiné, důležitý i pro porozumění analyzovaných postav. V rámci teorie se zmíní o událostech, které se staly v Americe roku 1920, poté se pokusí přiblížit problematiku takzvané Ztracené generace, probere změny v životě žen, které úzce souvisí s termínem "New Woman", a na konci této teoretické části popíše události a osobnosti, které se staly inspirací pro ženské postavy pro oba romány. Dále následuje samotná analýza ženských postav na základě několika témat: postavení ve společnosti, peníze, vzhled, morálka, vztahy a moc. Práce se také zaměří na problematiku maskulinity od 19. po začátek 20. století, která se stane výchozí pro analýzu mužských postav.
Ernest Hemingway's Fiesta, Francis Scott Fitzgerald's The Great Gatsby and the Development of Femininity and Masculinity in the 1920s
Keywords: Fitzgerald; Hemingway; ženské postavy; New Woman; maskulinita; Fitzgerald; Hemingway; female characters; New Woman; masculinity