Saturace duchovních potřeb seniorů při aktivizačních činnostech v pobytových zařízeních - Hořáková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce se zabývá saturací duchovních potřeb seniorů v pobytových zařízeních pohledem vybraných aktivizačních pracovníků. Úvodní část je věnována procesu stárnutí, adaptaci na stáří, lidským potřebám a duchovním zvláště. V dalších odstavcích je pak probírána aktivita seniorů, nejen ve vztahu k adaptaci na stáří, ale i jako prostor pro jejich aktivizaci. Nakonec pak základním informacím o pobytových zařízeních pro seniory a pracovnících majících na starosti aktivizaci. Navazující praktická část analyzuje a hodnotí přístup k saturaci duchovních potřeb v aktivizačních programech u vybraných aktivizačních pracovníků. Volba respondentek odpovídá různým charakteristikám pobytových zařízení v Plzeňském regionu. Reprezentuje státní i nestátní zařízení jak církevní, tak i necírkevní, lišící se navíc i rozdílným spektrem klientů i kapacitou. Rozdílné přístupy k duchovním potřebám v rámci aktivizačních programů odrážejí individuální chápání těchto potřeb a dosavadní zkušenosti a možnosti jednotlivých participantek.
Saturation of spiritual needs of elderly in activating programmes in residential houses
Keywords: Duchovní potřeby; aktivizační pracovník; senior; pobytová zařízení; domovy pro seniory; aktivizace; stárnutí; individualizovaná péče; Spiritual needs; activationist; elderly; residential houses; activation; ageing; individual care