Modely analýzy obalu dat a jejich aplikace ve vybraném odvětví - Bandík, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2008)
Analýza datových obalů je jednou z cest porovnávání rozdílů v efektivitě transformace vstupů na výstupy mezi produkčními jednotkami. Čímž napomáhá k zvýšení jejich efektivity a identifikuje místa, ve kterých je provoz relativně neefektivní. Cílem této metody je rozdělit zkoumané objekty na efektivní a neefektivní podle velikosti spotřebovávaných zdrojů a množství výstupů dosažených pomocí těchto zdrojů. V teoretické části jsou nejprve popsány některé důležité pojmy, poté následuje vysvětlení principů DEA a také popis základních modelů analýzy, předpokládající konstantní výnosy z rozsahu a variabilní výnosy z rozsahu. Je zde také obsažena kapitola, která se věnuje popisu používaného software.Vlastní práce je zaměřena na formulaci konkrétního případu. V jejím úvodu je krátká charakteristika ukazatele zvaného index lidského rozvoje (HDI). Řešení případu se týká hodnocení jednotlivých států na základě charakteristik ze kterých se HDI běžně vypočítá.
Data envelopment analysis and their application in chosen branch
Keywords: analýza obalu dat; vstup; výstup; produkční jednotka; efektivnost; konstantní výnosy z rozsahu; variabilní výnosy z rozsahu; index lidského rozvoje; data envelopment analysis; input; output; efficiency; constant returns to scale; variable returns to scale; human developmet index