Možnosti eliminace rizik predikujících sociální exkluzi rodin s dětmi se zdravotním postižením - Francová, Hana (Jihočeská univerzita, 2010)
Předkládaný text se věnuje problematice rodin pečujících o dítě s disabilitou. Teoretická část vymezuje systém klíčových preventivních opatření v kontextu sociálního začlenění. Cílem práce je identifikace některých rizik determinujících sociální exkluzi uvedené cílové skupiny. Hlavní cíl je rozpracován na šest cílů dílčích, které jsou zaměřené jednak na limity dovednostního a poznatkového potenciálu sociálních pracovníků, dále na příčiny omezené aplikace nástrojů komunální politiky a jednak na problematiku občanské participace samotných rodičů. Uvedené výzkumné záměry byly naplněny prostřednictvím kvalitativního a kvantitativního šetření. Zajištěná data byla komparována se zahraničními a domácími zdroji. V diskusní části přistoupila autorka k doporučením, která by mohla vést ke zlepšení životní situace rodin.
The possibilities of elimination of risks predicating social exclusion of families caring for children with a disability
Keywords: Nástroje podpory pečujícíh rodin; občanská participace; podpora na komunální úrovni; rodič pečující o dítě se zdravotním postižením; sociální exkluze; sociální pracovník; zastupitel obce; The tools for support of caring families; active participation of citizen; support at the communal level; a parent caring for a child with a disability; social exclusion; social worker; councillor of municipality