Významní představitelé indické náboženské filosofie 20. století. - Avramov, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce pojednává o třech představitelích indické duchovnosti 20. století. V první kapitole se dozvíme o životě a učení Bhagavana Nitjánandy, u nějž nacházíme mnohé rysy filosofie kašmírského šivaismu, o kterém pojednává apendix této kapitoly. Jsou probrány základní prvky Nitjánandova učení jako je čistota myšlení i pocitů, víra, meditace, siddha jóga a šaktipát. Druhá část práce představuje osobnost a učení Ním Karoli Báby. Důležité rysy jeho učení jsou důraz na lásku k Bohu a bližnímu, nepřipoutanost, služba ostatním, meditace. Část kapitoly je věnována i jeho vztahu ke Kristu. Třetí kapitola seznamuje s legendárním indickým svatým, Širdí Sai Bábou. Ač zemřel v roce 1918, jeho popularita v Indii stále roste a je uctíván hinduisty i muslimy. Jeho učení vykazuje mnohé znaky súfismu, bhakti jógy a džňána jógy. Jednou z hlavních myšlenek práce je ukázat, že osobnosti těchto mistrů a jejich učení jsou univerzální. Dokazují svým životem nejenom existenci nadsmyslového, duchovního světa, ale též jednotu všech lidí ve vztahu k tomuto světu.
Significant exponents of Indian religious philosophy of 20th century
Keywords: hinduismus; jóga; duchovní učení; kašmírský šivaismus; guru; Bhagavan Nitjánanda; Ním Karoli Bába; Širdí Sai Bába; Bůh; milost; meditace; hinduism; yoga; spiritual teaching; Kashmir shaivism; guru; Bhagawan Nityananda; Neem Karoli Baba; Shirdi Sai Baba; God; mercy; meditation