Dopad daně z přidané hodnoty na vývoj spotřebitelských cen na dílčím trhu - Pišanová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato diplomová práce se zabývá dopadem daně z přidané hodnoty na vývoj spotřebitelských cen na dílčím trhu. V teoretické části diplomové práce je vysvětlen pojem daňové incidence a faktory, které působí na dílčím trhu. Cílem diplomové práce je analyzovat změnu snížené sazby daně z přidané hodnoty (od 1. 1. 2008) ve spotřebitelských cenách a zhodnotit dopad daně u vybraných výrobků z hlediska faktorů, které na dílčím trhu působí. V diplomové práci byly sledovány ceny mlékárenských produktů u vybraného potravinářského řetězce v intervalu jednoho roku a následně zhodnocen dopad zvýšené sazby DPH na spotřebitele prostřednictvím spotřebitelských cen. V poslední části diplomové práce byly zhodnoceny faktory, které působí na trhu mlékárenských produktů a mají vliv na dopad DPH.
The Value Added Tax Incidence to Trend in Customer's Prices in A Commodity Market
Keywords: Daň z přidané hodnoty; snížené sazba; daňová incidence; přesun daně; konkurence.; Value added tax; reduce rate; tax incidence (influence); tax shift; competition.