Sezónní vývoj koncentrací antibiotik v odpadní vodě ČOV České Budějovice - Janošík, David (Jihočeská univerzita, 2014)
V rámci této práce byl sledován sezónní výskyt 7 antibiotik norfloxacinu, levofloxacinu, ciprofloxacinu, azithromycinu, erythromycinu, trimethoprimu a sulfamethoxazolu v nátoku odpadních a odtoku (vyčištěných) vod na ČOV České Budějovice. Vzorky odpadní vody byly odebírány každý měsíc od března roku 2011 do února 2012 formou časově proporcionálních denních slévaných vzorků z nátoku a výtoku. Koncentrace cílových antibiotik byla stanovena pomocí in line SPE/LC-MS/MS analýzy. Nejvyšší celosezónní průměrná koncentrace antibiotik na přítoku byla zjištěna u norfloxacinu (0,563 mikrogramů/l) a ciprofloxacinu (0,406 mikrogramů/l). Nejvyšší celosezónní průměrné koncentrace na odtoku byly zjištěny u trimethoprimu (0,255 mikrogramů/l) a erythromycinu (0,117 mikrogramů/l). Vyšší koncentrace sledovaných antibiotik byly naměřeny v chladnějších obdobích roku, což souviselo s intenzivnějším užíváním antibiotik a s nižší účinností čištění odpadní vody v tomto období. Nejvyšší efektivita čištění byla zjišťována u norfloxacinu a ciprofloxacinu, nejnižší pak u erythromycinu. Byl prokázán i vliv ročního období na účinnost eliminace antibiotik (zejména azithromycinu, trimethoprimu a sulfamethoxazolu) v průběhu čistírenského procesu.
Seasonal evolution of antibiotic concentrations in the wastewater of STP České Budějovice
Keywords: antibiotika; norfloxacin; levofloxacin; ciprofloxacin; azithromycin; erythromycin; trimethoprim; sulfamethoxazol; ČOV; sezónní výskyt; účinnost čištění; antibiotics; norfloxacin; levofloxacin; ciprofloxacin; azithromycin; erythromycin; trimethoprim; sulfamethoxazole; sewage treatment plant; seasonal changes; efficiency of treatment