Latinské nápisy města Českých Budějovic - Frojdová, Marie (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zaměřuje na rozbor latinských nápisů na katastrálním území Českých Budějovic. Latinské nápisy v Českých Budějovicích pochází převážně ze 17. a 18. století a jsou spojené se sakrálními předměty, budovami a sochami. Nápisy v nebo na budovách často obsahují chronogram, ze kterého zjistíme rok výstavby nebo přestavby (např. na kostele svaté Anny je letopočet přestavby kláštera, na radnici, na vinotéce, kostele sv. Mikuláše). Chronogram najdeme i na náhrobcích, kde z textu zjistíme rok úmrtí nebo zhotovení náhrobku pro zemřelého (kostel Obětování Panny Marie). Velmi často se s chronogramem potkáváme u nápisů pod sochami od Josefa Dietricha. U Mariánského sousoší byl zjištěn rozdíl v textu, který byl navrhnutý městskou radou (1715 podpis smlouvy) a skutečným textem (1716 zhotovení sousoší). Při tvorbě chronogramu se mění text a při překladu je nutno domýšlet, co je správné. Zvláštní jsou nápisy psané v beuronském slohu (kostel Panny Marie Růžencové, Kostel Jana Nepomuckého a kostel Božského srdce Páně). Nápisy obsahují texty z bible, také z Vulgaty, zkratky, znaky, a proto se obtížně překládají. Nejčastěji jsou citovány kapitoly z knihy Sírachovec, která obsahuje poučná moudra. Latinské nápisy také oslavují dárce (Kalvárie Terezie Aichlerová), panovníky (radnice Karel VI) nebo původce díla (Kostel Panny Marie Růžencové Klement Petr). Nápisy ze současnosti se váží k budovám, na kterých jsou napsány (archiv písmo, univerzita vzdělání).
Latin inscriptions in České Budějovice
Keywords: České Budějovice; latina; sochy; kostely; Dietrich Josef; Kostel Obětování Panny Marie; Katedrála sv. Mikuláše; Kostel Božského Srdce Páně; Kostel sv. Prokopa; Kostel sv. Anny; Kaple Smrtelných úzkostí Páně; Kostel sv. Cyrila a Metoděje; Kostel sv. Jana Nepomuckého; radnice; vinotéka; Filozofická fakulta; Státní oblastní archiv; České Budějovice; latin; statues; churchs; Dietrich Josef; the Church of the Presentation of the Virgin Mary; St. Nicholas Cathedral; the Church of the Divine Lord´s Heart; the Church of St. Prokop; the St. Anne Church; the Chapel of Mortal Anxieties of Lord; the Church of St. Cyril and Methodius; the Church of John of Nepomuk; townhall; wine shop building; Faculty of Philosophical; State regional archive