Vyšetřování krevních skupin a screening protilátek - Vojtová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2009)
Krevní převod- transfuze- je v dnešní době nejčastěji prováděná transplantace. Jde o převod krve zdravého dárce nemocnému příjemci. Výsledek transfuze závisí na antigenech a protilátkách krevních skupinových systémů, které má každý jedinec specifické. Máme skupinové systémy leukocytů (bílých krvinek), trombocytů (krevních destiček) a erytrocytů (červených krvinek). Antigeny krevních skupinových systémů se nejčastěji nacházejí na membránách buněk. Protilátky jsou přítomny v plazmě, máme dva typy protilátek. Prvním typem protilátek jsou protilátky přirozené, které se vyskytují i bez předchozí imunizaci. Druhou skupinou jsou protilátky imunní neboli získané, tyto protilátky se vyskytují, jen pokud došlo k předchozí imunizaci pacienta nestejnoskupinovou transfuzí nebo u žen během těhotenství. V dnešní době se nejčastěji provádí transfuze erytrocytů nebo plazmy. Před transfuzí je nutné zjistit, zda protilátky dárce nereagují s antigeny příjemce při podání plazmy nebo zda z antigeny dárce nereagují protilátky příjemce při transfuzi erytrocytů. Proto před každou transfuzí vyšetřujeme krevní skupiny dárce a příjemce a provádíme screening protilátek. Při vyšetření krevních skupin stanovujeme přítomnost antigenů a protilátek dvou nejvýznamnějších krevních systémů Jde o systém AB0 a o Rh systém, u kterého vyšetřujeme přítomnost nebo nepřítomnost hlavního antigenu D. Antigen D je velmi silný antigen s velkou antigenní silou, proti kterému se často tvoří protilátky. Krevně skupinový systém AB0 má jako jediný systém přirozené vrozené protilátky proti antigenům, které nejsou na povrchu erytrocytů. U skupinového systému Rh jsou známé pouze imunní získané protilátky. Další krevně skupinové systémy mají antigeny slabší antigenní síly. Tyto systémy mají význam jen, jsou-li přítomny protilátky. Testem na přítomnost protilátek je takzvaný screening protilátek. Vyšetření se provádí dvěma metodami. První metoda je klasická zkumavková metoda, druhá metoda je metoda gelové aglutinace na pevné fázi. Cílem mé bakalářské práce je jejich porovnání, pokud jde o spolehlivost vyšetření, jejich validity, pracnosti a ekonomických nákladů.
Investigation of blood groups and screening of antibodies
Keywords: Krevní skupinový systém AB0; Krevní skupinový systém Rh; Screening imunních protilátek; Klasická zkumavková metoda; Metoda gelové aglutinece; Blood group system AB0; Blood group system Rh; Screening Immune Antibodies; Classical tube method; Method gel agglutination