Region Benešovska ve výuce na 2. stupni ZŠ - Heřmánková, Iva (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce se zabývá postavením výuky místního regionu ve vzdělávacích programech. Na základě empirického šetření shrnuje poznatky o výuce místního regionu na základních školách a nižším ročníku víceletého gymnázia na Benešovsku. Na základě výsledků dotazníkového šetření porovnává vědomosti žáků o regionu Benešovska a následně hledá souvislosti mezi úrovní vědomostí žáků a způsobech výuky tohoto tématu. Druhá část práce je zaměřena na vlastní návrh koncepce výuky místního regionu. Obsahuje ucelený učební materiál v podobě pracovní učebnice, návrh školního geografického projektu, školní exkurze a metodickou příručku zahrnující časovou dotaci a obsah učiva, vybrané formy a metody výuky a integrované pojetí výuky. Koncepce vychází z platného Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání.
Benešovsko Region in the Second Grade of Primary School Education
Keywords: vzdělávací programy; Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání; výuka místního regionu; pracovní učebnice; Benešovsko; školní geografický projekt; školní exkurze; metodická příručka; educational programmes; Framework Education Programme for Primary Education; teaching the local region; working textbook; Benešovsko region; school geographical project; school excursion; methodological manual