Harry Potter Joan K. Rowling, The Secret of Platform 13 Evy Ibbotson a Groosham Grange a Return to Groosham Grange: the Unholy Grail Anthony Horowitze: srovnávací analýza obrazu jiného světa - Nagyová, Helena (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato diplomová práce se zabývá literární komparací tří literárních děl. Konkrétně se jedná o sérii Harry Potter J. K. Rowling, The Secret of Platform 13 (Tajemství 13. nástupiště) Evy Ibbotson a Groosham Grange a Return to Groosham Grange: the Unholy Grail (Škola černé magie a Návrat do školy černé magie) Anthony Horowitze. Cílem teoretické části je seznámit čtenáře s teorií fantasy, stejně jako s životy tří výše zmíněných autorů. V této části jsou také zahrnuty přechodové rituály (Gennep) a tradice gotického románu. Cílem praktické, interpretační, části je porovnání hlavních témat objevujících se u všech tří autorů, mezi která patří například: cesta do světa fantazie, obraz jiného světa, hrdina a jeho protipól. Ačkoli se některé motivy objevují napříč všemi výše zmíněnými příběhy, jedná se o osobitá díla, zaměřená na zcela odlišná poselství. J. K. Rowling se soustředí na morální poselství, Horowitz na grotesku a Ibbotson na humor.
Rowling´s Harry Potter, Ibbotson´s The Secret of Platform 13 and Horowitz´s Groosham Grange and Return to Groosham Grange: the Unholy Grail: a Comparative Analysis of the Other-World Theme
Keywords: interpretace; srovnávací analýza; inspirace; fantasy; Harry Potter; The Secret of Platform 13; Groosham Grange; The Unholy Grail; interpretation; comparative analysis; inspiration; fantasy Harry Potter; The Secret of Platform 13; Groosham Grange; The Unholy Grail