Moderní metody sledování degradace izolačních systémů velkých elektrárenských točivých strojů - Dvořák, Martin (Jihočeská univerzita, 2010)
Predikce rizika poruchy včasným diagnostikováním rozvíjející se poruchy izolačního systému velkého synchronního generátoru, pracujícího jako významný zdroj elektrizační soustavy v pásmu základního zatížení. Zmenšení rizika poruchy stroje je založeno na doplnění on-line systému, monitorujícího izolační systém generátoru. Na základě dat získaných z on-line monitoringu bude možné diagnostikovat vznikající závady na samém počátku jejich vývoje ještě před tím, než svým charakterem přerostou v mezizávitový zkrat statorového vinutí nebo zkrat v magnetickém obvodu stroje. Pro sledování stavu izolačního systému stroje v této práci navrhuji použití dvou nezávislých on-line diagnostických metod, sledujících stav izolačního systému za provozu stroje. Dále v této práci předkládám hlavní rysy technického řešení pro vlastní modernizaci zařízení.
Modern methods of monitoring the degradation of insulation systeme of power plant large rotating machines
Keywords: Klíčová slova: on-line diagnostika; částečné výboje; core monitoring; SSC sonda.; Keywords: on-line diagnostics; partial discharge; core monitoring; SSC probe.