Společenstva rozsivek oligo - mesotrofních rybníků Novohradských hor - Hrubý, František (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce se zabývá výzkumem rozsivek málo prozkoumaných vodních nádrží "klauzur" Novohradských hor. V průběhu roku 2019 byly provedeny tři sezónní odběry. Na všech pěti odběrových místech byly měřeny různé parametry prostředí. Celkem bylo determinováno 321 taxonů, z nichž velká část je klasifikována jako alpinsko-boreální, vzácné, či indikující velmi dobrou kvalitu vody. Z dostupných dat byly zpracovány rozsivkové indexy a stanovena saprobita a trofie nádrží Novohradských hor. Podobnost společenstev jednotlivých odběrových typů byla za použití statistického programu Canoco porovnávána a diskutována.
Diatoms community in oligo - mesotrophic ponds of the Novohradské Mountains
Keywords: rozsivky; Novohradské hory; klauzury; rozsivkové indexy; boreo-alpínské druhy; diatoms; Novohradské Mountains; little water reservoirs; diatom indices; boreo-alpine species