Služba duchovních v domovech důchodců jako forma naplňování spirituálních potřeb klientů. - Uxová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2007)
Shrnutí Diplomová práce akcentuje znovu objevený holistický pohled na člověka jako bytost bio-psycho-socio-spirituální, přičemž spirituální dimenzi blíže charakterizuje a objasňuje, jakou roli mohou hrát duchovní vybraných křesťanských církví v naplňování spirituálních potřeb klientů. Teoretická část se zabývá duchovní dimenzí člověka obecně, dále vysvětluje pojem náboženství s přihlédnutím ke křesťanským kořenům Evropy a místo spirituality v potřebách člověka. Věnuje se rovněž charakteristice možných spirituálních potřeb, rozhovoru jakožto nástroji duchovního doprovázení, roli duchovních v naplňování spirituálních potřeb klientů a postavení duchovních a pojetí svátostné péče ve vybraných křesťanských církvích. Vlastní práce si klade za cíl charakterizovat službu duchovních a její místo v naplňování spirituálních potřeb klientů. V závěru jsou uvedeny vlastní názory na danou problematiku a doporučení pro praxi.
The Ministry of Clergy in Retirement Homes as a Form of Answering Spiritual Needs of the Clients
Keywords: spirituální potřeby; služba duchovních; svátosti; křesťanské církve; spiritual needs; ministry of clergy; sacraments; Christian churches