Je příčinou preference nesezdaného soužití kvalita vztahů v primární rodině? - Vostoupalová, Jana (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem bakalářské práce je najít odpověď na otázku, zda je příčinou dnešní preference nesezdaného soužití u mladých lidí jejich osobní zkušenost ze vztahů, jichž byli účastni ve své primární rodině. V teoretické části jsou orientačně prezentovány variety podstaty rodiny, stručný přehled proměn podoby a funkčnosti rodiny v historickém exkurzu, funkční popis primární čili nukleární rodiny a jejího vlivu na děti. Dále je v práci popsána i dílčí analýza institutu manželství jako legitimního základu rodiny, objasnění podstaty a příčin soudobé preference nesezdaného soužití. Na tuto teoretickou část navazuje část empirická, v níž je prezentován kvalitativní výzkum. Ten byl uskutečněn mezi mladými lidmi žijícími v nesezdaném soužití. Úkolem výzkumu je nejenom zmapování úrovně vztahů v primárních rodinách respondentů a případný odraz rodinné zkušenosti v jejich následné volbě specifického typu soužití, ale i zmapování osobní reflexe dosavadních zkušeností dotazovaných s vlastní vztahovou úrovní a výsledný aktuální postoj k samotnému institutu manželství
Does the quality of relationships within the primary family cause the preference of unmarried cohabitation between young people?
Keywords: primární rodina; funkčnost rodiny; vztahy v rodině; sňatečnost; manželství; nesezdané soužití; kohabitace; registrované partnerství; singles.; primary family; functionality of family; relationships in the family; marriage rate; marriage; unmarried cohabitation; cohabitation; registered partnership; singles.