Prachatice, město gotické a renesanční. Praktický kurz výtvarné výchovy pro žáky II. stupně ZŠ - Kopáčková, Stanislava (Jihočeská univerzita, 2014)
Předkládaná bakalářská práce sestává ze dvou částí. První sleduje orientační přehled historie města Prachatice v období gotiky a renesance, a to v kontextu místních nejdůležitějších památek v těchto slozích, dále základní jevy středověkého a raně novověkého života konkretizované na reálie Prachatic, včetně kulturně historických souvislostí každodennosti měšťanstva té doby (především obchod na Zlaté stezce a s tím související ekonomické vazby na rozvoj města, architektura, politika, obranná strategie města). Druhá část se věnuje didaktické transformaci získaných informací pro žáky druhého stupně ZŠ. Obsahuje naznačení možností výuky sledované problematiky, s návrhem metod zaměřených na rozvíjení kreativity, estetické citlivosti, vnímavosti a komunikačních dovedností žáků. Zaměřuje se především na metody v běžné praxi méně často využívané (hra na průvodce, dramatické výstupy) a také na metody spojené s moderními informačními technologiemi (práce s fotografií) a zkoumá jejich možnosti. K práci je připojena obrazová příloha.
Prachatice, Gothic and Renaissance city. A practical art course for secondary school pupils.´=
Keywords: Prachatice; Zlatá stezka; gotika; renesance; architektura; metoda; fotografie.; Prachatice; The Golden Path; Gothic; Renaissance; architecture; method; photograph.