Křesťanské ctnosti, osobnost učitele základní školy a jeho morální působení na žáky - Urbanová, Martina (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce se zabývá otázkou, jestli lze v jednání učitele na základní škole identifikovat charakterové prvky korespondující s křesťanskými ctnostmi. Nejprve definujeme pojem ctnost a zabýváme se ctnostmi z pohledu dějinného vývoje. Dále dělíme ctnosti na kardinální a teologické. Poté charakterizujeme pojem hodnota z filozofického a psychologického hlediska včetně charakteru. Ve druhé kapitole se zmiňujeme o osobnosti učitele, významu příkladu učitele a jeho morálním působení na žáky. V poslední kapitole provádíme kvalitativní výzkum pomocí obsahové analýzy dat. Z kvalitativního výzkumu vyplývá, že ctnosti lze nalézt v postojích, v charakterových vlastnostech a v hodnotách. K předávání ctností dochází prostřednictvím vlastního příkladu každého učitele.
Christian virtues, personality of an elementary teacher and his moral impact on pupils
Keywords: Křesťanské ctnosti; psychologické pojetí hodnot; charakterové vlastnosti; osobnost učitele; výchovný styl učitele; etická výchova; prosociální výchova; morální atmosféra; kvalitativní výzkum; obsahová analýza dat.; Christian virtues; psychological concept of values; character traits; personality of a teacher; educational style of a teacher; ethical education; prosocial education; moral atmosphere; qualitative research; content data analysis.