Environmentální účetnictví ve vztahu ke koncepci trvale udržitelného rozvoje - Švepešová, Hana (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem diplomové práce je rámcová analýza současného stavu a využití environmentálního účetnictví ve vazbě na udržitelný rozvoj v České republice. K dosažení stanoveného cíle práce bylo využito analytických metod, obsahových analýz, srovnání a statistických dat. Zejména byly zkoumány oficiální dokumenty na úrovni Evropské unie i České republiky týkající se udržitelného rozvoje a environmentálního účetnictví. Evropská unie má na stav environmentálního účetnictví v České republice stěžejní vliv a ČR, jakožto její člen, tedy postupuje v souladu se stanovenými evropskými záměry. Také byly kontaktovány dotčené instituce formou strukturovaného rozhovoru. Práce poskytuje ucelený popis vývoje a současného stavu environmentálního účetnictví v České republice. Na základě zjištěných faktů také práce poskytuje celkové zhodnocení situace a náměty potenciálního zlepšení.
Environmental accounting in relation to the concept of sustainable development
Keywords: udržitelný rozvoj; systém environmentálního a ekonomického účetnictví; systém národních účtů; sustainable development; system of environmental - economic accounting; system of national accounts