Metody vícekriteriálního hodnocení variant - Brabcová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato práce se zabývá metodami vícekriteriálního hodnocení variant a jejich aplikací na data získaná z ročenek publikovaných Českým statistickým úřadem a z průzkumu na bázi dotazníku. Hlavním cílem je přehled metod vícekriteriálního hodnocení variant a zobrazení jejich výhod a nevýhod na specifickém příkladu. Tyto metody se dělí na tři skupiny: metody založené na aspiračních úrovních (PRIAM), metody založené na ordinálních informacích (Permutační, ORESTE) a metody založené na kardinálních informacích (WSA, Bazické varianty, TOPSIS, AGREPREF, ELECTRE, PROMETHEE a MAPPAC). V praktické části je porovnána kvalita života v okresech Jihočeského kraje a sestaven jejich žebříček. Zkoumanými variantami jsou okresy České Budějovice, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Písek, Prachatice, Strakonice a Tábor. Kritéria, dle kterých se hodnotí, jsou cena bytů, míra nezaměstnanosti, kvalita lékařské péče, průměrná mzda, kriminalita a míra znečištění ovzduší. V závěru jsou shrnuty váhy důležitosti kritérií a vytvořeno výsledné pořadí okresů.
Methods of Multiple-Criteria Decision Making
Keywords: Vícekriteriální hodnocení variant; metody; kritéria; varianty; aspirační úroveň; ordinální; kardinální informace; Multiple-criteria decision making; analysis; methods; criteria; alternatives; evaluation; aspiration level; ordinal scale; cardinal