Věková struktura, růstový věk a školní úspěšnost chlapců v prvních a čtvrtých ročnících základních škol. - Sýkorová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2008)
V práci je předkládána věková struktura, růstový věk a školní úspěšnost chlapců v prvních a čtvrtých ročnících. Měření se uskutečnilo v roce 2006 na čtrnácti základních školách v Českých Budějovicích a blízkém okolí. Vzorek tvoří 225 žáků čtvrtých a 235 žáků prvních tříd. Bylo zjišťováno, zda se objevují rozdíly v prospěchu mezi žáky s odloženou a neodloženou školní docházkou a zda růstový věk ovlivňuje školní úspěšnost. Na základě dotazníků byly zaznamenány názory rodičů žáků a učitelů na prvním stupni na odklad školní docházky, vzorek tvoří 326 rodičů a 40 učitelů.
Age structure, growth age and school success in boys attending the first and the fourth year of basic schools.
Keywords: odložená školní docházka; věková struktura; růstový věk; školní úspěšnost chlapců v prvních a čtvrtých ročnících; postponed school attendance; age structure; growth age and school success in boys in the first and fourth year of primary school