Rozvod a jeho negativní dopad na vývoj dítěte staršího školního věku - Dvořáková, Jana (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá problematikou rozvodu a jeho negativního dopadu na vývoj dítěte staršího školního věku. Především v oblasti vztahu s druhým rodičem. Teoretická část obecně charakterizuje rozvod, svěření dítěte do výchovy rodiče, rodičovskou péči. Stručně popisuje vývoj dítěte staršího školního věku (11- 15 let), dopad rozvodu na dítě v oblasti vztahu dětí s rodiči i možnosti řešení. Praktická část obsahuje výsledky výzkumného šetření, kterým se potvrdil negativní dopad rozvodu na vývoj dítěte staršího školního věku. Výsledky výzkumu jsou také srovnány s odbornou literaturou, která se týká problematiky rozvodu a dětí. Součástí práce jsou i poznatky prožívání vztahu dětí s druhým rodičem po rozvodu.
Divorce and its negative effect on teenage child development
Keywords: rozvod; svěření dítěte do výchovy rodiče; vývoj dítěte staršího školního věku (11 {--} 15 let); dopad rozvodu na dítě; vztahy mezi rodiči a dětmi; divorce; child custody; teenage child development (11-15 years old); effect of divorce on a child; relationships between divorce parents and their children