Mládež a její morálka ve vztahu k současné společnosti - Pareisová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá morálním uvažováním mládeže. První část tvoří základní etické pojmy a dějinný přehled vývoje etického myšlení. Dále se diplomová práce vztahuje k determinantám ovlivňujícím vývoj morálního uvažování člověka včetně primární a sekundární socializace a včetně vlivu státu. Teoretickou část uzavírá kapitola o psychologických aspektech vývoje morálního úsudku, kde jsou popsány jednotlivé stupně morálního vývoje podle Lawrenze Kohlberga. Praktická část navazuje na Kohlberga průzkumem ve skupině, který je proveden s ohledem k rodinnému zázemí jedince. Kromě reakcí na Heinzovo dilema jsou zkoumány rozdíly v morálních postojích mužů a žen, mezi jedinci z venkova a města. Cílem této diplomové práce je posoudit, zda lze ze stupně morálního úsudku zkoumaných adolescentů usoudit na nějaký vztah vzhledem ke kontextu jejich zkušeností s rodinou. Průzkum ukázal několik vlivů na morální přemýšlení člověka, ale nemůže jednoznačně stanovit přesvědčivé závěry. Člověk je příliš komplikovaná bytost, jejíž morální kvalitu ukáže až praktická konkrétní situace.
The Youth and their Moral Attitude to the Current Society
Keywords: adolescentní mládež; morálka; psychické determinanty; primární a sekundární socializace; vlivy; kultura; etika; svoboda; člověk a jeho potřeby; průzkum; průzkumný vzorek; Kohlberg a Heinzovo dilema; Maslow; Frankl; Nakonečný; Smékal; Muchová; Urban; Novotný; morální vývoj člověka; adolescent youth; moral; psychological determinants; primary and secondary socialisation; influences; culture; ethic; freedom; man and his needs; research; research sample; Kohlberg and Heinz´s dilemma; Maslow; Frankl; Nakonečný; Smékal; Muchová; Urban; Novotný; moral development of a man