Analytické predikáty s dějovými jmény se sufixem "-ement" - Kramolišová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2016)
Hlavním tématem této práce jsou analytické predikáty s dějovými jmény končícími na sufix ement ve francouzštině. Je rozdělena na dvě části, a to teoretickou a praktickou. V první, teoretické části, se zabýváme popisem analytického predikátu a také zde uvádíme testy pro jeho identifikaci. Další části jsou věnované jednotlivým složkám tohoto predikátu, a to kategoriálnímu slovesu a predikativnímu jménu se zvláštním důrazem na jména dějová, u nichž se zabýváme jejich možnými typologiemi. Jako další se zaměřujeme na samotný sufix ement, jeho vlastnosti a vlastnosti jmen, která jsou tvořena pomocí tohoto sufixu. Poslední téma, kterým se zabýváme, je konkurence sufixu ement se sufixem age. V praktické části práce nejprve popisujeme metody, pomocí kterých jsme získali potřebná data a také používané nástroje. Získaná jména se sufixem ement jsme podle významu rozdělili do několika skupin a následně jsme ověřovali jejich dějový význam. V další části se zaměřujeme na kolokabilitu vybraných jmen se slovesy a v poslední řadě jsme porovnávali sufixy ement a age z několika hledisek.
French analytic predicates with event nouns in "-ement"
Keywords: Analytický predikát; kategoriální sloveso; dějové jméno; sufix -ement; Analytic predicate; light verb; event noun; suffix -ement