Zpracování přehledu strojních linek vhodných pro sklizeň píce určené k energetickým účelům. - Viktorin, Jiří (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato práce se zabývá přehledem strojních linek zpracovávajících píci k energetickým účelům. Teoretická část popisuje, co jsou to všeobecné pojmy jako biomasa a strojní linky. Dále jsou zde v obecné rovině popsány procesy briketovacích a peletizačních lisů. V praktické části se nachází vybrané strojní linky pro sklizeň pícnin (slámy, sena) určené k výrobě tvarovaných paliv. Tato část dále obsahuje přehled strojních linek na výrobu tvarovaných paliv (pelety, brikety) pro subjekty různých velikostí. Linky jsou doplněny o technické parametry a náklady na pořízení jednotlivých strojů.
Survey of machine lines suitable for harvesting fodder intended for energy purposes.
Keywords: strojní linka; sklizeň; výkonnost; peletizační linka; briketovací lis; investiční náklady; machinery line; harvest; performance; line pelletizing; briquetting press; investment costs