Morfologická a genetická diferenciace perlooček rodu Daphnia na podélném profilu dlouhých korytovitých nádrží - Horová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2007)
Testovali jsme prostorovou heterogenitu druhového komplexu Daphnia longispina v 11 korytovitých nádržích. Zjistili jsme, že prostorové rozmístění není náhodné. Daphnia cucullata vykazuje silné přednosti pro přítokové oblasti, zatímco Daphnia longispina a D. galeata x longispina preferují dolní části nádrží. Tento nenáhodný model je pravděpodobně řízen horizontálními a vertikálními ekologickými gradienty (rybí predační tlak, koncentrace živin, fytoplanktonní biomasa atd.)
The morphological and genetic differentiation of Daphnia in canyon-shaped reservoirs
Keywords: Nádrže; Daphnia; prostorová heterogenita; hybridi; zooplankton; Reservoirs; Daphnia; spatial heterogeneity; hybrids; zooplankton