Podivný pán z Providence aneb Literární horor v pojetí Howarda Phillipse Lovecrafta a jeho odkaz v pop-kulturním prostoru - Podlaha, Roman (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce se převážně zabývá hororovou literaturou proslulého amerického autora Howarda Phillipse Lovecrafta. První část popisuje žánr hororu jako takový a dále rozebírá jeho historii od nejranějších počátků. Díky tomuto úvodu si čtenář může snadněji zařadit Lovecraftovu tvorbu do širokého kontextu pop-kulturního prostoru. Další část je výhradně zaměřena na základní náměty a motivy, které efektivně určují podobu Lovecraftových hororových příběhů. Nakonec práce přináší několik příkladů autorovy reflexe v současných uměleckých pracích.
The Strange Man from Providence or Literary Horror in the Conception of Howard Phillips Lovecraft and His Heritage in Pop-culture
Keywords: pop-kultura; horor; science-fiction; Howard Phillips Lovecraft; gotická literatura; vnímání času a prostoru; fantaskní světy; pop-culture; horror; science-fiction; Howard Phillips Lovecraft; gothic literature; perception of time and space; fantasy worlds