Analýza dosavadní podpory rozvoje venkovských obcí v rámci Programu rozvoje venkova v ČR 2007 - 2013 se zvláštním zřetelem na Osu IV. Leader - Gregorová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato diplomová práce se zabývá zhodnocením finanční podpory mikroregionů Chelčicko Lhenického a Vlachova Březí prostřednictvím místních akčních skupin MAS Rozkvět zahrady jižních Čech a LAG Chance in nature v rámci Programu rozvoje venkova v ČR za období 2007 -2013, se zvláštním zřetelem na Osu IV. Leader. Teoretická část práce vymezuje základní pojmy rozvoje venkova, jako je vymezení venkova, charakteristika obyvatel a aktérů rozvoje venkova, Program rozvoje venkova ČR 2007 -2013 a metoda Leader, jejíž principy využívají místní akční skupiny při získávání podpory z fondů EU. Praktická část je zaměřena na zhodnocení dosavadní podpory obou mikroregionů v rámci PRV Osy IV. Leader, na zhodnocení činnosti obou místních akčních skupin v rámci PRV Osy IV. Leader a na přínos finanční podpory a činnosti MAS pro rozvoj venkovského prostoru.
Analysis of existing support development of rural communities as part of Rural development programs in the Czech Republic 2007 -2013 with special emphasis on Axis IV. Leader
Keywords: Rozvoj venkova; mikroregion; místní akční skupina; Leader; Rural development; microregion; Local Action Group; Leader