Specifika slovníku rodilých mluvčích ve vybraných obcích na Domažlicku - Kříž, Petr (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato práce je zaměřena na zjištění současného stavu chodského nářečí, jež tvoří součást jihozápadočeské nářeční skupiny. Zabývá se především studiem lexikální stránky výše zmíněného dialektu, stranou však nezůstává ani hláskosloví a tvarosloví. Základní část této práce tvoří tematický a diferenční slovník, které podávají souhrnný obraz slovní zásoby chodského nářečí na základě výzkumu prováděného v letech 2004 - 2007. Práce je dále doplněna kapitolou mapující historický vývoj studované lokality a nechybí ani obecné informace ohledně dialektologie a dialektologického výzkumu. V příloze je možno nalézt přepsané promluvy respondentů.
Specific features of spoken language of native speakers in selected locations in the country of Domažlice
Keywords: chodský dialekt; hláskosloví; tvarosloví; lexikum; dialektologie; chod dialect; phonology; morphology; lexicon; dialectology