Nejčastější akutní a kritické stavy u dětí v přednemocniční neodkladné péči - Hnojnová, Jana (Jihočeská univerzita, 2014)
Tématem této bakalářské práce jsou stavy, které bezprostředně ohrožují dětský život a jsou řešeny již v přednemocniční neodkledné péči. Nejvíce ohroženou a specifickou skupinou jsou děti od jednoho roku do osmi let, proto jsem se tedy zaměřila na nejčastější stavy u této skupiny. Přednemocniční neodkladná péče zahrnuje nejen odbornou první pomoc, kterou poskytují výjezdové skupiny zdravotnické záchranné služby, ale i laickou první pomoc, kterou poskytují ve většině případů rodiče. Obě tyto části přednemocniční neodkladné péče zvyšují šanci na uzdravení nebo i přežití dítěte. Je tedy důležité, aby první pomoc zvládali zdravotníci i laická veřejnost. Teoretická část začíná definicemi pojmů, které obsahuje název práce. Definuje a dělí přednemocniční neodkladnou péči. Dále se zabývá dětským pacientem v přednemocniční neodkladné péči, dělením dětského věku a jeho specifickými vlastnostmi, které jsou důležité při vyšetření, následné diagnóze i léčbě dětského pacienta. V kapitole neodkladná resuscitace dítěte popisuje základní a rozšířenou neodkladnou resuscitaci. Hlavní kapitola s názvem ? Nejčastější akutní a kritické stavy u dětí v PNP obsahuje jedenáct stavů. U každého stavu popisuje příznaky a zabývá se postupy při laické první pomoci a odborné první pomoci. Praktická část byla zaměřena na zmapování znalostí postupů jak při laické první pomoci tak odborné první pomoci u akutních stavů u dětí mezi jedním rokem a osmi lety. Oba průzkumy byly realizovány metodou kvantitativního výzkumu, prostřednictvím dotazníkového šetření. Dotazníky byly rozdány v tištěné podobě i rozeslány pomocí elektronické pošty s odkazem na elektronický dotazník a to v období od května do července roku 2013. Byly dva základní soubory pro sběr dat a to rodiče dětí z vybraných pediatrických ordinací v Táboře a zdravotničtí pracovníci pracující na Zdravotnické záchranné službě Jihočeského kraje na pozici zdravotnický záchranář. Následoval dotazník pro rodiče s otázkami, kdy jen jedna odpověď je správná. Otázky 1 ? 4 slouží pro bližší zmapování respondentů. Následující otázky 5 ? 12 byly zvoleny tak, aby prověřili znalosti rodičů při první pomoci u nejčastějších akutních a kritických stavů u dětí od 1 roku do 8 let, abychom díky nim mohli potvrdit nebo vyvrátit danou hypotézu. Poslední dvě otázky 13 a 14 se zajímají o vlastní zhodnocení respondentů. V dotazníku pro zdravotnické záchranáře otázky 1 ? 5 přibližují dotazované respondenty. V otázkách 6 ? 14 jsou prověřovány jejich znalosti z první pomoci a odborné první pomoci u nejčastějších akutních a kritických stavů u dětí od 1 roku do 8 let v PNP. V poslední otázce č. 15 zdravotnický záchranář sám hodnotí své znalosti. Pomocí Chí kvadrát testu byly statisticky vyhodnoceny obě stanovené hypotézy. Získaná hladina významnosti zamítla nulovou hypotézu v obou případech a tak potvrdila H1, která říká, že rodiče mají znalosti v poskytování první pomoci při nejčastějších akutních a kritických stavech u dětí od jednoho roku do osmi let i H2, která říká, že zdravotničtí záchranáři mají znalosti v poskytování první pomoci při nejčastějších akutních a kritických stavech u dětí od jednoho roku do osmi let.
The most frequent acute and critical state of childrens in prehospital emergency care
Keywords: Akutní stav; Dítě; Odborná první pomoc; První pomoc; Rodiče; Zdravotnický záchranář; Acute condition; First aid; Children; Paramedic; Parents; Specialized first aid