Informovanost seniorů o poskytování sociálních služeb na vesnici a ve městě - Trnková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2010)
V této bakalářské práci jsem se snažila zjistit informovanost u seniorské populace o sociálních službách a dále zjistit rozdílnost v informacích u seniorů na vesnici a ve městě. Vzhledem ke stárnoucí populaci je i zvýšená potřeba sociálních služeb pro seniory. V teoretické části práce bylo snahou popsat specifické projevy stárnutí, jak z hlediska fyziologických změn, tak na úrovni psychiky a zdůraznit tak celkový involuční proces probíhající ve stáří. Dále byla přiblížena situace starého člověka ve společnosti, oblast sociálních služeb, zejména služby určené pro seniory. V poslední fázi teoretické části bylo popsáno město Klatovy a mikroregion Plánicko, kde výzkum probíhal. Byla zmíněna četnost organizací poskytujících sociální služby a celkový počet seniorské populace ve dvou uvedených lokalitách. V kvantitativním výzkumu byl metodou dotazníků osloven základní vzorek respondentů potřebných pro zajištění validity. Celková návratnost činila 51%. Ze získaných dotazníků se potvrdila vyšší informovanost a dostupnost sociálních služeb ve městě oproti seniorům na vesnici. Dále z výzkumu vyplynulo, že senioři si informace o sociálních službách nejčastěji předávají neformální cestou prostřednictvím svých známých. Vyšší množství respondentů se vyslovilo, že by rádo získávalo informace od svého ošetřujícího lékaře. Jistě by bylo vhodné poskytnout výsledky této práce poskytovatelům sociálních služeb v lokalitě, kde výzkum probíhal. Informace by pro ně byly jistě přínosné, vzhledem k možnostem zkvalitňování sociálních služeb.
Senior Citizens´Knowledge of Social Care Provided in the Countryside and in the City
Keywords: Ageismus; Příspěvek na péči; Senior; Sociální služby; Ageism; Care allowance; Senior; Social Services