Vývoj spolupráce rodičů a školy od základní po střední školu - Kaplanová, Petra (Jihočeská univerzita, 2012)
Předkládaná bakalářská práce mapuje proměnu vztahu mezi rodinou a školou během přechodu dítěte ze základní na střední školu. Teoretická část se zabývá vysvětlením pojmů: funkce školy a rodiny, vývoj a proměny rodiny, role rodičů ve vztahu ke škole, spolupráce rodiny a školy, formy spolupráce a socializace žáka. Praktická část je zaměřena na samostatné šetření, které zachycuje spolupráci mezi rodinou a školou a to pomocí dotazníků pro rodiče žáků 8. a 9. tříd základních škol a 1. a 2. ročníků středních škol.a pomocí rozhovorů s řediteli jednotlivých škol. Cílem kvantitativního šetření je objasnit, jak rodiče, žáci i učitelé vnímají vzájemnou spolupráci a komunikaci a jaké souvislosti lze ve vztahu škola ? rodina u dětí s docházkou na základní a střední školu pozorovat.
Development cooperation of parents and schools from elementary to secondary school
Keywords: Funkce školy; funkce rodiny; rodina; role rodičů ve vztahu ke škole; spolupráce rodiny a školy; formy spolupráce; socializace žáka; School function; family function; role of parents in relation to school; cooperation between family and school; forms of cooperation; socialisation of pupil.