Francouzská architektonická terminologie - Machová, Petra (Jihočeská univerzita, 2012)
Název: Francouzská architektonická terminologie Vedoucí práce: PhDr. Ondřej Pešek, Ph.D. Autor práce: Petra Machová Diplomová práce vychází z výčtu slov obsažených ve francouzském architektonickém slovníku Dictionnaire d'Architecture z edice Jean-Paul Gisserot. Teoretická část se zabývá termínem obecně a způsoby, kterými jsou termíny přejímány z běžné slovní zásoby a naopak. Dále popisuje ostatní způsoby vzniku slovní zásoby. Praktická část je zaměřena na rozbor slovní zásoby obsažené ve slovníku. Zkoumá způsoby, jakými termíny vznikly. Slovní zásoba je rozdělena na tři skupiny: termíny, které byly přejaté z jiných jazyků popř., tvoří součást základního slovního fondu, termíny které byly vytvořeny morfologicky a sémanticky tvořené termíny. Cílem práce je analýza daného odborného lexika z hlediska jeho vzniku. V závěrečné části je uvedeno srovnání českých a francouzských architektonických termínů.
French architectural terminology
Keywords: Architektonická terminologie; termín; etymologie; morfologie; sémantika; Architectural terminology; Term; Etymology; Morphology; Semantics