Bylinná alternativní léčba jednotlivých onemocnění - Michalík, Petr (Jihočeská univerzita, 2017)
Tématem bakalářské práce je Bylinná alternativní léčba jednotlivých onemocnění. Práce je zaměřena na léčivé rostliny využívané lidskou populací již od nepaměti, které jsou užívané do dnešní doby nejen k léčbě, ale také k prevenci. V úvodu je zmiňovaná obecná část, poté historie fytoterapie, stavba rostlin, pozitivní a negativní účinky bylin, obsahové látky bylin, sběr, sušení a v neposlední řadě jsou zmíněny jednotlivé byliny. Cílem této práce bylo zmapování využívání bylinné alternativní léčby mezi veřejností v rámci primární a sekundární prevence. Podkladem pro navazující část se stalo dotazníkové šetření týkající se věkové populace od 18 let, jehož výsledky ukázaly zajímavé informace o povědomí obyvatel této léčebné metody pomocí léčivých rostlin. Výsledky, také ukázaly preferenci bylinné nebo klasické léčby, dále jaké jsou nejvíce praktikované metody přírodní medicíny a nejoblíbenější forma jejich užívání. Výsledky práce také ukazují, že respondenti stále považují bylinnou léčbu jako významný doplněk klasické medicíny. Na základě těchto poznatků byly sepsány závěry a stanovena doporučení pro praxi.
Herbal alternative treatment for various diseases
Keywords: byliny; onemocnění; léčivé rostliny; herbs; disease; medicinal plants