Význam pohřebních rituálů v sekularizované společnosti - Macháček, Stanislav (Jihočeská univerzita, 2016)
MACHÁČEK, S. Význam pohřebních rituálů v sekularizované společnosti. České Budějovice, 2016. Bakalářská práce. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. Teologická fakulta. Katedra teologických věd. Vedoucí práce ThLic. M. Vlčková, Th.D. Práce se zabývá významem pohřebních rituálů v sekularizované společnosti, přibližuje význam pohřebních rituálů v archaických a tradičních kulturách a v současné době. V první kapitole jsou vymezeny základní pojmy rituál a pohřební rituál, z nichž práce vychází. Dále je pozornost věnována historii pohřbívání na našem území a podobě pohřebních rituálů v české lidové tradici včetně zvláštností ve způsobu pohřbívání v minulosti. Na historii pohřbívání a pohřebních rituálů navazuje popis typů pohřebních obřadů v současnosti a způsobů pohřbívání. Následuje přiblížení proměn sekulárních pohřebních obřadů ve 20. století a pohřební rituály vybraných etnických menšin v České republice. Předposlední kapitola pojednává o rituálech a památce zesnulých. Práce je zakončena kapitolou věnovanou významu pohřebních rituálů v sekularizované společnosti.
The role of funeral rituals in secular society
Keywords: Klíčová slova: rituál; pohřební rituál; pohřeb; pohřbívání; obřad; hroby; Keywords: ritual; ritual burial; funeral; burial; ceremony; graves