Koncentrace hormonů štítné žlázy v krevní plazmě ovcí - Dřízhalová, Blanka (Jihočeská univerzita, 2012)
Teoretická část bakalářské práce se zabývá popisem hormonů štítné žlázy ? tyroxin, trijodtyronin a jejich aktivní (volné) formy v krevní plazmě. Je zde popsána štítná žláza, ve které se tyto hormony tvoří, tvorba samotných hormonů a jejich působení na organismus. Praktická část sleduje a vyhodnocuje vzájemné vztahy a dynamiku tyroidních hormonů ovcí v jejich krevné plazmě v závislosti na zvýšeném příjmu jodu a měnícím se příjmu selenu. Výsledky jsou zpracovány statisticky.
Concentrations of thyroid hormones in the blood plasma of sheep
Keywords: štítná žláza; ovce; tyroxin; trijodtyronin; jod; selen; thyroid gland; sheep; thyroxine; triiodthyronine; iodone; selenium