Botulotoxin: nebezpečný jed nebo užitečný lék? - Hamerníková, Magdalena (Jihočeská univerzita, 2007)
ABSTRAKT Botulotoxin: nebezpečný jed nebo užitečný lék? Vzhledem k současným znalostem o biologických agens a možnostem teroristických skupin bylo vytipováno několik možných původců, kteří jsou nejpravděpodobnější pro zneužití v biologických zbraních a následné šíření těchto onemocnění (původců) v populaci, jedním z nich je botulotoxin. Otrava botulotoxinem je možná varianta bioteroristického útoku, která je považována v současné době za reálnou. Botulotoxin se používá též v kosmetice, především na vyhlazování vrásek, má též i využití v lékařství. Cílem mé práce bylo shromáždit souhrnné informace o botulotoxinu a jeho možném zneužití jako jedu k vedení teroristického útoku tak, aby bylo zřejmé: jaká je jeho dostupnost, jakým způsobem by mohl být teroristy použit, jaký by byl scénář takového útoku, jaký by byl klinický průběh otravy, jaké ztráty na životech mohou být očekávány a jaká preventivní opatření by bylo nutné učinit k jejich minimalizaci a současně o problematice používání botulotoxinu jako léku v současné medicíně a posoudit z toho plynoucí možná rizika a také zjistit jaká je informovanost laické a odborné veřejnosti o botulotoxinu a bioterorismu obecně. H1: Odbornou veřejností je botulotoxin považován za jeden z nejpravděpodobnějších jedů, který by mohl být zneužit jako nástroj bioterorismu a jeho studiu je věnována velká pozornost. H2: Laickou veřejností je botulotoxin vnímán spíše jako kosmetický prostředek k odstraňování vrásek v obličeji a o jeho teroristickém zneužití má jen málo informací. Ověřování prvé hypotézy bylo provedeno na teoretické úrovni studiem odborné literatury a jejím kritickým hodnocením a konzultacemi s odborníky. Byla shromážděna všechna dostupná literatura o botulotoxinu a jeho vztahu k bioterorismu za posledních deset let a vyhodnoceny důvody proč je botulotoxin v současné době považován jak za vhodný nástroj bioterorismu, tak za vhodný nástroj v medicíně a kosmetice. Ověřování druhé hypotézy bylo provedeno vlastním šetřením pomocí dotazníkové akce. Byl sestaven dotazník, který umožnil zjistit jaká je informovanost obyvatelstva o botulotoxinu a bioterorismu obecně. Výzkum byl proveden dotazníkovým šetřením mezi laickou a odbornou veřejností, reprezentované členy Integrovaného záchranného systému v Českých Budějovicích, dotazník obsahuje 18 otázek. Soubory u obou skupin obyvatelstva zahrnují 100 respondentů, u kterých byl proveden stratifikovaný výběr na základě konzultace s odborníkem. Hodnocení dotazníků bylo provedeno ve 2 okruzích. První okruh se týká identifikačních údajů, druhý okruh obecné informovanosti. Cílem této práce bylo zjistit jaká je informovanost laické a odborné veřejnosti o botulotoxinu a bioterorismu obecně. Na závěr výzkumu jsem analyzovala výsledky výzkumu a formulované hypotézy. Výsledky výzkumu mé hypotézy potvrdily. Vyplývá z nich, že zkoumaný výběrový soubor laické veřejnosti a další výběrový soubor odborné veřejnosti nemohly být vybrány z jednoho a téhož vnějšího souboru, rozdíl mezi nimi je statisticky významný. Odborná veřejnost je o vlastnostech botulotoxinu poučena statisticky významně lépe než veřejnost laická. Tato práce představuje zdroj informací pro zájemce o tuto problematiku a zejména pak pro složky Integrovaného záchranného systému.
Botulotoxin: dangerous poison or useful remedy?
Keywords: Clostridium botulinum; Biologická zbraň; Biologická agens; Bioterorismus; Botulotoxin; Botulismus; Antitoxin; Clostridium botulinum; Biological weapon; Biological agents; Bio-terrorism; Botulotoxin; Botulism; Antitoxin