Geoarcheologická rekonstrukce přírodního prostředí ústecké kotliny během pravěku a středověku - Svatušková, Anna (Jihočeská univerzita, 2011)
Předkládaná práce shrnuje geoarcheologický vývoj na území Ústecké kotliny, a je napsána ve dvou úrovních. Práce je regionálně poměrně přesně vymezena. Ve více obecné části jsem se především na základě rešeršního a rekognoskačního studia pokusila shrnout přírodní podmínky studované oblasti a zároveň ekologické strategie od paleolitu po novověk. V druhé části jsem využila svých zkušeností nabytých při výzkumu Bloku 004 a popsala v mnohem větším měřítku z hlediska geoarcheologie malou oblast přímo v centru ústecké kotliny. Na základě pedogeochemické a mikromorfologické metodiky se pokusila interpretovat výpovědní hodnotu jednotlivých profilů.
Geoarchaeological reconstruction of Ústecká basin landscape from prehistory time to the Middle Ages
Keywords: geoarcheologie; mikromorfologie; pedochemie; přírodní vědy; geoarchaeilogy; micromorphology; pedochemistry; natural science