Horská služba České republiky, oblast Šumava a její součinnost se základními složkami integrovaného záchranného systému - Hlaváček, Jan (Jihočeská univerzita, 2011)
Pro svoji bakalářskou práci jsem si vybral málo zmapovanou oblast spolupráce základních složek integrovaného záchranného systému s Horskou službou, oblast Šumava. Zabývám se v ní zejména popisem toho, co je vlastně náplní práce horské služby a kde se na poli záchrany osob a jejich zdraví setkává se Zdravotnickou záchrannou službou, Policií ČR a Hasičským záchranným sborem Plzeňského a Jihočeského kraje. Ve své práci se snažím popsat situace typické pro spolupráci těchto složek, dále kvalitu, provázanost a případné možnosti rozšíření této spolupráce pro zajištění bezpečného pohybu a pobytu osob v horské oblasti Šumavy. Výzkum byl realizován metodou kvalitativního výzkumu, vedenou formou polostrukturovaných rozhovorů s členy jednotlivých výše jmenovaných organizací. Svým výzkumem jsem zjistil, že spolupráce funguje na velmi dobré úrovni, neustále se rozvíjí a je v podmínkách, které v jednom z našich největších pohoří panují, nezbytná. Krokem, který by mohl být podniknut k dalšímu zlepšení, je zejména vytvoření legislativního dokumentu, který by přesně vymezoval kompetence a horských záchranářů.
Cooperation of the Mountain Rescue Service of the Czech Republic, Šumava region, with basic units of the integrated rescue system
Keywords: horská služba české republiky; integrovaný záchranný systém; mimořádná událost; ostatní složky integrovaného záchranného systému; přednemocniční péče; Mountain Rescue Service of the Czech Republic; Integrated Rescue System; Extreme event; Other units of Integrated Rescue System; Prehospital care