Zpracování studie revitalizace krajiny ve vybraném povodí - Lexová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato práce se zabývá revitalizací povodí Jenínského potoka, která je zaměřená zejména na odtrubňení některých částí toku. Je navržena nová trasa koryta roku, kde pramení včetně návrhu výsadby vegetace. Revitalizace se dále týká odvodňovacího systému, kde je navržena nová trasa svodného drénu a retenční nádrž. Pro vhodné navržení opatření byl spočítán odtok vody z povodí a zanalyzován průtok a koncentrace látek v toce. V rámci literární rešerše je obecně popsána voda, její složení a hydrologický cyklus. Dále je vysvětlen srážko-odtokový proces a faktory, které ho ovlivňují. Teorie se také zabývá revitalizací vodních toků a v poslední řadě jsou popsány odvodňovací systémy.
Processing a landscape revitalization study in a selected catchment
Keywords: povodí; Jenínský potok; průtok; koncentrace; navrhovaná trasa; revitalizace; odvodnění; catchment; Jenínký stream; flow; concentration; proposed route; revitalization; drainage