Vývoj výtvarného projevu osob s těžším duševním onemocněním v arteterapeutické skupině - Mlejnková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce sleduje vývoj skupiny osmi klientů s těžším duševním onemocněním převážně z okruhu psychóz, kteří se potkali v průběhu tří let v arteterapeutické skupině Denního sanatoria Břevnov v Praze. Práce v teoretické části přibližuje složitost onemocnění a meze, které z toho pro psychoterapii vyplývají. Dále se teoretická část zabývá vznikem a vývojem arteterapie, jejíž vývoj se dotýkal i tvorby osob s těžkým duševním onemocněním v léčebnách a ústavech. Navazuje nutnost přístupu v arteterapii a nároky na arteterapeuta. V části praktické je potom přiblížena konkrétní skupina se svým jedinečným vývojem a příběhy jejích členů. Všímá si však více výtvarné produkce a jejích změn či stagnace ve vývoji působením nemoci, dalších událostí a působením arteterapeutky.
Development of visual expression for people with severe mental illness in art therapy group
Keywords: schizofrenie; skupinová psychoterapie; arteterapie; výtvarná produkce; Schizofrenie; group therapy; art therapy; creative production