Onemocnění cév gastrointestinálního traktu - diagnostika a endovaskulární léčba - Mokrá, Michaela (Jihočeská univerzita, 2007)
Postižení cév GIT tvoří poměrně významnou skupinu závažných onemocnění. Do kategorie endovaskulárně léčitelných spadají krvácení (arteriální a venózní), aneuryzmata a intestinální ischémie. Při intervenční terapii arteriálního krvácení se uplatňují embolizační techniky spočívající v cíleném uzavírání postižené cévy. V případě krvácení ze žilních varixů zavádíme TIPS. Chronickou mezenteriální ischémii řešíme angioplastikou se zavedením stentu. U akutní formy intestinální ischémie provádíme endovaskulární extrakci krevní sraženiny z místa uzávěru pomocí aspirační trombektomie. V průběhu dvou let jsme na našem pracovišti pro postižení cév GIT léčili 99 nemocných. U 27 nemocných jsme pátrali po příčině arteriálního krvácení (u 33,3 % nebylo krvácení prokázáno). Provedli jsme 24 embolizací. U 55 nemocných jsme založili TIPS, s embolizací portosystémových kolaterál v 80 %. Dva pacienty s chronickou MI jsme léčili pomocí PTA se zavedení stentu. U 7 nemocných s akutní MI jsme provedli aspirační trombektomii s dobrým výsledkem (kompletní rekanalizace jsme dosáhli u 4 nemocných). V současné době je endovaskulární léčba metodou volby v terapii postižení cév zažívacího traktu. Při správné indikaci je bezpečnou a ektivní metodou, která vykazuje poměrně dobrou technickou i klinickou úspěšnost.
Vascular disorders of gastrointestinal tract - Diagnostics and endovascular therapy
Keywords: Krvácení; intestinální ischémie; aneuryzmata; embolizace; aspirační trombektomie; TIPS; PTA; CO2; Arterial bleeding; intestinal ischemia; aneurysms; embolization techniques; aspiration thrombectomy; TIPS (transjugular intrahepatic portosystemic shunt); PTA (percutaneous transluminal angioplasty); carbon dioxide.