Daň z přidané hodnoty u vybraného podnikatelského subjektu - Macháčková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2019)
Tématem diplomové práce je daň z přidané hodnoty u vybraného podnikatelského subjektu. Cílem práce je aplikace DPH při prodeji zboží v tuzemsku a při intrakomunitárních plněních, vyhodnotit daň z přidané hodnoty a navrhnout možné změny směřující ke snížení daňového zatížení touto daní. Metodická část obsahuje popis přepočtu základu daně pro zjištění překročeného limitu u zasílání zboží a další informace o praktické části. Vybraným podnikatelským subjektem je společnost ABC s.r.o. (nepřeje si být jmenována), která prodává zboží prostřednictvím e-shopu v České republice a na Slovensku. Na konci roku 2018 podnik překročil limit pro zasílání zboží na Slovensko a od té doby odvádí DPH i v tomto státě, kde základní sazba činí 20 %. V práci je navržena varianta vycházející z dat roku 2018, kdy by společnost ve stejném roce, za stejných podmínek, zvýšila úsilí nabízet zboží z České republiky do Slovenské republiky. Je vypočtena úspora na dani z přidané hodnoty a uvedeno období, ve kterém by byl obrat pro zasílání zboží překročen. Závěr práce je zakončen daňovou optimalizací a návrhy možných změn zaměřené na snížení daňové povinnosti.
Value added tax of selected business entity
Keywords: Daň z přidané hodnoty; DPH; daňová optimalizace; zasílání zboží; intrakomunitární plnění; Value added tax; VAT; tax optimization; sending goods; intra-community trade